(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Ne menjünk el a földön fekvő emberek mellett!
Hírek
2014.12.30.

Ne menjünk el a földön fekvő emberek mellett!

A hideg időben mindenkire fokozott felelősség hárul, aki földön fekvő emberrel találkozik. Magatehetetlen emberekhez Budapesten a 061 338 4186-os számon a nap huszonnégy órájában lehet segítséget hívni – hívja fel a figyelmet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
 

A következő napokban várható hidegben könnyen és gyorsan kihűlhetnek a szabadban elalvó emberek, a veszély nemcsak az utcán élő hajléktalan embereket fenyegeti, hanem azokat is, akik szilveszter éjszaka például buszra várva elbóbiskolnak a megállóban. A földön fekvő, padon ülő emberek keringése lelassul a nagy hidegben, cselekvőképességük a testhőmérséklet csökkenésével fokozatosan romlik, egy idő után már kifejezni sem tudják magukat. Az alkoholos befolyásoltság a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten rontja a túlélés esélyeit.

Amíg a hőmérséklet tartósan fagypont alatt marad, mindenkire fokozott felelősség hárul, aki földön fekvő emberrel találkozik, és tétlenül elmegy mellette. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkit arra kér, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse a hajléktalan ellátás 24 órában működő diszpécser szolgálatát, amely rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, és a szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak. Budapesten a 061 338 4186-os számon lehet bejelentést tenni, vidéken pedig a helyi ellátó szervezeteket, vagy ezek hiányában a mentőszolgálatot érdemes hívni.

A hajléktalan ellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja. A legnagyobb veszélyben azok a hajléktalan emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. A Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata a téli krízisidőszakban éjjel-nappal működik, a szociális munkások rendszeresen felkeresik a szabadban éjszakázókat, az öntudatlan, vagy kommunikációra képtelen esetekhez pedig riasztják a mentőt.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kihűléses halálesetek többsége fűtetlen lakásokban történt. A Máltai Szeretetszolgálat ezért mindenkitől azt kéri, ezekben a napokban figyeljen oda a környezetében élőkre, és ne maradjon közömbös, ha azt veszi észre, hogy valaki már hosszabb ideje nem adott életjeleket magáról.

 A hajléktalanellátó diszpécser szolgálatok elérhetőségei


Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálat, Budapest, Pest megye 1/338-41-86/1
(Budapesten belül a pesti utcai bejelentések fogadása 0:00-24:00)
Magyar Máltai Szeretetszolgálat (Budai alközpont), Budapest 1/338-41-86/2
(Budapesten belül a budai utcai bejelentések fogadása 08:00-02:00 között)
Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Nyugat–Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat
Zalaegerszeg Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye 92/323-000
Utcai Szociális Segítők Egyesülete Közép–Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat
Tatabánya Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye 34/511-028
Támasz Alapítvány Dél-Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat
Pécs Baranya, Somogy, Tolna megye 72/233-169
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat
Kecskemét Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye 76/485-582
Periféria Egyesület Észak-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat Nyíregyháza Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 42/504-618
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Észak-Magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat
Miskolc Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye 46/530-268

 

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43