(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » 900 év máltai történelem
Hírek
2013.10.18.

900 év máltai történelem

A Máltai Esték októberi rendezvényén Dr. Török József atya, teológus, egyháztörténész, egyetemi tanár, és Dr. Legeza László egyetemi docens előadása hangzott el „Keresztelő Szent János Rendje” címmel.
 

A két előadó – mindketten a Szuverén Máltai Lovagrend tagjai – érdekfeszítő, izgalmas előadásukban a 900 éves jubileumát ünneplő Lovagrendről, a Katolikus Egyház legrégebbi és folyamatosan fennálló karitatív rendjének történelméről beszéltek.

A Szent János Lovagrend története az első keresztes hadjárat előtt Jeruzsálemben kezdődött, az első közösség betegek ápolására szerveződött. II.Pascalis pápa 1113-ban kiadott bullájával ismerte el a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett jeruzsálemi ispotályt fenntartó szervezetet önálló rendként. Az első betegápoló helyet számos európai városban létrehozott ispotály követett.

Az előadásból az is kiderült, hogy a lovagrend rodoszi, majd máltai tartózkodása alatt évszázadokon át harcolt a török támadókkal és az afrikai kalózokkal. A napóleoni időkben a rend Málta szigetének elhagyására kényszerült, majd némi kitérő után Rómában, jelenlegi székhelyén alakította ki központját. Az előadók bepillantást engedtek a történelmi korok hajózási, építészeti, katonai „rejtelmeibe” is.

Az előadásban szó esett a Lovagrend és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapcsolatáról, a lovagrendhez tartozás mai feltételeiről, a magisztrális lovagok mai feladatairól és kötelezettségeiről is.

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43