(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Medjugorje-ban teljesítettek szolgálatot a máltai mentősök
Hírek
2013.09.17.

Medjugorje-ban teljesítettek szolgálatot a máltai mentősök

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálata idén is részt vett a Medjugorje-ban üzemelő Máltai Ambulancia munkájában. A medjugorje-i zarándokhelyen már hatodik éve teljesít szolgálatot az önkéntesekből álló csapat, mely idén öt önkéntessel, csapatonként egy-egy hetet dolgozott Bosznia-Hercegovinában augusztus 31. és szeptember 14. között.
 
További képekért
klikk
(10 kép)

Mint a korábbi években, most is egy nemzetközi team részeként végezték szolgálatunkat, ebben az évben két német fiatal segítette munkájukat. A Bosznia-Hercegovinai helyiségben, ahol 1981 óta évente csaknem egymillió zarándok fordul meg, önkéntes máltai mentők biztosítják egész évben a világ minden részéről az egészségügyi ellátást. Az ima- és zarándokhelyként elismert Medjugorje-ban a Boldogasszony tiszteletére tartanak egész évben zarándoklatokat, melyeken többségében fiatalok vesznek részt.

A szolgálatot teljesítő magyar mentőszolgálat önkéntesei ebben az évebn Dr. Kiss Doloresz, Győző Orsolya, Hont Márton, Nagy Z. Bence és Varsányi Zoltán voltak, az idei munkájukról, sokrétű feladataikról és tapasztalataikról Varsányi Zoltán így számol be:

A zarándokhelyen minden nap 11 órán keresztül üzemel a Malteser International által, döntően a zarándokok adományaiból fenntartott ambulancia, ahol naponta 35-55 beteg kerül ellátásra. A legegyszerűbb betegségektől a kritikus állapotú betegig minden előfordul. Szeptember 1-e óta 26 ország zarándokai kaptak ellátást az ambulancián.

Más feladataink mellett valamennyi sürgősségi hívást is mi láttunk el. Az ambulanciához kapcsolódva rendelkezésre állt egy mentőautó, amivel azonnal a rászorulók segítségére siettünk. Sok hívás érkezett az ambulanciára, hogy a környékbeli hotelekben, panziókban történt valamilyen baleset, oda is minket riasztottak.

A szolgálat talán legnagyobb kihívást jelentő része volt, hogy azokban az esetekben is bennünket hívtak, ha a zarándokhelyeken, a Krizevac-on , vagy a Jelenések Hegyén történt valamilyen baleset. Ilyenkor a mentőegység hátizsákokkal felszerelve elindult és gyakran igen nehéz körülmények közt - a lehető leggyorsabban - megkerestük a sérültet, majd megkezdtük az ellátását. Egy-egy ilyen mentés akár órákig is eltartott, hiszen a nehéz terepen szinte lehetetlen a megszokott technikákat alkalmazni. Ilyenkor a Cenacolo Közösség fiataljai segítettek: vállalásuk szerint - egy speciális szék segítségével - lehozták a sérültet a hegyről.

Külön biztosítottuk a különféle nagyobb rendezvényeket és zarándoklatokat. Az egyik napon egy nagy horvát ünnep keretében több ezer hívő érkezett és felzarándokoltak a Kereszt Hegyre. Két önkéntesünk is végigjárta az utat, hogy szükség esetén azonnal segíteni tudjunk.

Medjugorje:

A helység (magyar jelentése: „Hegyközti“) Bosznia-Hercegovina Čitluk körzetében, Hercegovina többségében horvátok által lakott területén fekszik. Nemzetközi ismertségre 1981-től kezdve tett szert olyan események révén, melyekben fiatalok azt újságolták, hogy megjelent nekik Szűz Mária, és azóta üzeneteket ad át, melyek a béke, a hit, a megtérés, az ima, a böjt és a bűnbánat témáit taglalják. A jelenésekkel kapcsolatban az egyház megítélése nem egységes, azonban elismert ima- és zarándokhelyként tartják nyilván, évente csaknem egymillió zarándok látogatja meg a 4 300 lakosú kisvárost. A hely a világ minden tájáról vonzza a fiatalokat. Minden nyáron van egy Medjugorjei Ifjúsági Fesztivál , melyen ezrével vesznek részt fiatalok. Évi egy alkalommal maratont rendeznek Grudetól Ljubuškin át Medjugorje-ig, melynek mottója: „Gospához futunk“.

Fő temploma a Szt. Jákob templom, ahol rendszeres eucharisztikus imaórákat tartanak, és lelki programot adnak a hívőknek. Medjugorje-ban több intézmény van, mely a segítségre szorulóknak segít. Ezeket Slavko Barbarić atya kezdeményezésére hozták létre. A „Dorf Cenacolo“ (olasz nyelvű neve a Coenaculumnak) és a drog-központ „Campo della vita“ (olasz nyelvű neve az élet helyének) azok az intézmények, melyek a fiataloknak segítenek megszabadulni káros szenvedélyüktől. A „Majčino selo“ (horvát neve az. anya-falunak) pedig olyan intézmény, mely árva gyermekek iskola előtti nevelését és szociális gondozását szolgálja. A boszniai háború alatt az elesett katonák gyermekei és gyermekeiket egyedül nevelő anyák, megerőszakolt nők találtak itt szállást és ellátást.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43