(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Magunk is ajándékká váljunk tetteink által...
Hírek
2012.09.17.

Magunk is ajándékká váljunk tetteink által...

Karitatív szolgálatok találkozója

Három ország több civil szervezete vett részt a Karitatív Önkéntes Szolgálatok Második Kárpát-medencei Találkozóján. Az első ilyen rendezvénynek Kecskemét adott otthont, a második, idei találkozót pedig Kecskemét testvérvárosában, a kárpátaljai Beregszászon rendeztek meg. A tanácskozásról Szekeres Gábor tudósított.
 
További képekért
klikk
(6 kép)

A beregszászi járási Máltai Szeretetszolgálat adott otthont a Karitatív Önkéntes Szolgálatok Második Kárpát-medencei Találkozójának Kárpátalján. Az elmúlt évben a kecskeméti régióközpont kezdeményezésére jött létre a konferencia, hogy jószolgálati szervezetek képviselői beszámolhassanak munkájukról.

Makuk János C.G.M. helyi vezető nyitotta meg az ülést, majd Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke szólt a segítőkész jelenlét fontosságáról. Arról, hogy ajándékul kapott életünket úgy kell felhasználnunk, hogy magunk is ajándékká váljunk tetteink által embertársaink számára. Hitünkről, áldozatkészségünkről, segítő kezünkkel adhatunk bizonyosságot, hiszen a reményvesztettek, rászorulók életében a megsegítés által van jelen az Isten. Az emberi élet értelmének keresése, a boldogság keresése. Boldog csak az lehet, aki másokat boldoggá tesz. „Egy szív másokért”- ez a megoldás. Ispotályos Szent János jelmondata: „A szív parancsoljon”, segítsen minket-hiszen Isten akaratának megjelenítése a világban a mi feladatunk.

Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke a szervezet társadalomban betöltött fontos szerepéről beszélt. Tizenhárom előadás szólt önkéntesek munkájáról, a hitelesség fontosságáról, a közösség megtartó erejéről, a hitből fakadó keresztényi kötelességünkről. Témáikban érintették a rászorulók elesettek segítését, a roma integrációt, a magzatvédelmet. A Kárpátalján működő Sámuel Alapítvány állami gondozott gyermekek családokban való elhelyezéséért folyó küzdelemről, a 110 református gyülekezet munkájáról valamint több karitasz csoport tevékenységéről is hallhattunk. Szép példája az önkéntes munkának, egy a gazdasági életben érdekelt vállalkozói csoport (ÉRME), ők a keresztény ÉRtékek MEgőrzéséért segítik a támogatottjaikat. A vendéglátó város mellett jöttek Kassáról, Pátyról, Kecskemétről is előadók. A kecskeméti régióközpont a Szentcsalád Plébánia Karitasz csoportjával együtt érkezett, és a tanácskozáson mindkét szervezet bemutatta tevékenységét. A miskolci régióközpont filmvetítéssel kísérte előadását legújabb, határon átívelő, a szórványban élő magyarságot segítő programját.

A rendezvény zárásaként Nagy Petronella beregszászi magyar konzulátus munkatársa, elismeréssel szólt a konferencián hallottakról.

A máltai csapat Imre atya társaságában egy kígyósi magánházban tett látogatást, ahol egy keresztre rögzített korpuszon olajszivárgást észleltek. Ez a folyamat már nyolc éve tart. Sokan látogatják és imádkoznak a megmagyarázhatatlan jelenség előtt.

A következő napon kirándulás tettek a résztvevők Munkácsra, Szolyván nemzeti színű szalag elhelyezésével emlékeztek meg a munkatábor áldozatairól. Szomorúan szemléltük a vereckei emlékmű megrongált hét kőtömbjét, melyek a honfoglaló magyar törzseknek állít emléket. Most a csepergő eső ellen nyújtott védelmet, hogy nemzeti imánkat elénekelhessük.

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43