(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Ez a nap más volt (Galériával)
Hírek
2011.10.11.

Ez a nap más volt (Galériával)

Egy Rendhagyó Nap krónikája a komáromi paralimpiáról

Negyedik alkalommal rendezett "Rendhagyó Napot" Komáromban a helyi máltai csoport és a fogyatékos embereket gondozó intézmény. Ezen a napon tartották a helyi paralimpiát is, melyen 87fogyatékkal élő fiatal versenyző indult.
 
További képekért
klikk
(18 kép)

2011. szeptember 24-én 9 órától rendhagyó napot szervezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Komáromi Csoportja és intézményei, a város önkormányzatának és intézményeinek, valamint civil szervezeteknek az összefogásával. A felújított Petőfi Sándor Általános Iskolában és a megújult Szabadság téren zajlottak a paralimpia versenyszámai, de számos programmal várták a fogyatékkal élő és a "nem fogyatékos" embereket is közös szórakozásra.

Közömbös világunkban fontos, hogy megértéssel legyünk egymás iránt, s ez a nap különösen alkalmas volt arra, hogy felfedezzük a köztünk élő, néha a falak mögé rejtőző embertársainkban rejlő értékeket, részesei lehessünk örömüknek.

A rendezvény a Zsebsün együttes zenés ébresztő műsorával kezdődött, majd dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester üdvözölte a megjelenteket. Horváth Gyula sportért felelős képviselő Mesterné Czibor Zsuzsanna ajándékaként Czibor Zoltán hagyatékából egy fából faragott futball-labdát adott át dr. Fejér Gyuláné csoportvezetőnek. A"Mingyá" ifjúsági zenekar főként a kicsiket inspirálta táncra.

A komáromi Fogyatékkal Élők Napközijének és a Támogató Szolgálatnak a meghívására öt csapat (Bakonyoszlopról a fővárosi önkormányzat fogyatékkal élők otthona, a győri FÁNO, a győri MMSZ, a komáromi Móra Ferenc Speciális Általános Iskola és Szakiskola, a komáromi Fogyatékkal Élők Napközije) nevezett a Czibor Zoltán nevével fémjelzett paralimpiára, összesen 87 versenyző mérkőzött futballban, kosárra és medicinlabda dobásban, kötélhúzásban, futásban, hullahopp karikázásban, asztaliteniszben. A versenyek a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében és szabadtéri pályáin folytak. Két intézmény fiataljai nézőként szurkoltak sorstársaiknak.

A versenyek után finom ebéd, gyümölcs és sütemény várt valamennyi résztvevőre, szurkolóra, majd az eredményhirdetés következett.

Ezután egymást követték a színpadon a jobbnál jobb műsorok, melyekben fogyatékkal élők és egészségesek szerepeltek. Fellépett a Zoé, a Nemadomfel zenekar, a Garabonciás, a Roll Dance Budapest kerekesszékes táncegyüttes, Kósa Kornélia és a László testvérek musical részleteket énekeltek, Veres Róbert MCDC „Rímfaragok” műsora a fiatalok közt aratott nagy tetszést.

Délután kettőtől lehetett sokféle módon kézműveskedni, ügyességi, fejlesztő játékokat kipróbálni, sakkozni, egészségügyi kérdésekre válaszolni, kutyaterápiás foglalkozáson részt venni, kerekesszékkel közlekedni, mankóval járni, tapintással tárgyakat felismerni. A feladatok teljesítéséért kapott babszemeket a „Kacat-vacak” szatócsboltban lehetett beváltani játékokra, könyvekre.

A mindvégig rengeteg érdeklődőt vonzó, jó hangulatú nap sikerét számos önkéntes munkája és támogató adománya biztosította.

 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43