(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Örökbefogadott jövő
Hírek
2008.06.10.

Örökbefogadott jövő

Nincs szomorúbb látvány, mint egy kihalt játszótér a lakótelep ölében.
 
Nincs szomorúbb látvány, mint egy kihalt játszótér a lakótelep ölében. A hinta nélkül lógó lepattogzott vasláncok, a csúszdák, melyeknek vas csontváza már kilátszik a beton alól, a már csak kutyák által látogatott, gyommal benőtt homokozók, a sörösüvegek és fecskendők – jövőnket sejtetik.
Aztán amint valakinek eszébe jut, hogy igazi játszóteret építsen – mint amilyenek a máltai játszóterek is –, rögtön kiderül, hogy tele van a környék vidám, kreatív, boldog gyerekkel, tiszta tekintetű fiatallal. A játszóterek üzemeltetése azonban egyre nehezebb…
 
 
Nem csak játék
 
A Lajos utcai „máltai” színes játékaival messziről látszik, hangja messzire hallatszik. A bekerített tér körüli padokon idősek üldögélnek. Kijöttek hallgatni a kora nyári „lakótelepi madárfüttyöt”, a gyerekzsivajt. Az akció részleteiről Morva Emíliával, a Máltai Szeretetszolgálat Közép- Magyarországi Régiójának titkárával beszélgetünk:
"Magyarországon 12 máltai játszótér van, ebből 7 Óbudán. Ez mutatja, hogy a ’98-ban indult Játszva megelőzni program mindig fontos volt az óbudai polgároknak, illetve a vezetésnek.
Kezdetben voltak pályázati források is az építésre, és a költségvetésben is szerepelt egy olyan tétel, amely a finanszírozás egy részét biztosította, de az állam szépen lassan kivonult. Ma csupán az amúgy is szűkös lehetőségekkel rendelkező önkormányzat és civil szervezetek segítik a működést, de ez a pénz kevés. Ezért hirdettük meg a játszótér-örökbefogadás programot. Reméltük, hogy lesznek olyan cégek, amelyeknek fontos a gyermekeink jövője, és egy-egy játszótér működését biztosítani tudják.
Egy ilyen játszótér évente 12 millió forintba kerül. Nem azért vannak környezetbarát festékkel lefestett ütésálló játékok, WC, pelenkázó, fedett játszóház, mert az unió előírja, hanem mert mindenből a legjobbat szeretnénk adni a gyerekeknek, hogy olyan helyet teremtsünk, ahova van kedvük bejönni. És itt is maradni."
 
 
Valamit visszaadni
 
Az ingatlan.com volt az első – és idáig egyetlen – vállalkozás, amely örökbefogadott egy máltai játszóteret.
Korbuly Krisztián, a cég vezérigazgatója szerint az ilyen akciókat nem a reklámértékük miatt kell támogatni.
"Cégünket 10 évvel ezelőtt egy építész egyetemista alapította azzal a szándékkal, hogy a jövőjét egy olyan ingatlanhirdetési adatbázis létrehozásával alapozza meg, melyben az ország összes eladó és kiadó ingatlanja megtalálható. A kezdetben filléres gondokkal küszködő „garázsvállalkozás” mára közel fél milliárd forint éves bevételt hozó, piacvezető cég lett. Eljutottunk odáig, hogy gondolhatunk a komolyabb jótékonykodásra is. Dönthettünk, hogy mennyit tudunk visszaadni abból, amit közvetve végül is a lakosságtól kaptunk a munkánkért, milyen értékeket és törekvéseket szeretnénk támogatni. Munkatársaink átlagéletkora 30 év alatt van, legtöbben a családalapítás időszakát éljük, nekem is hamarosan megszületik a harmadik gyermekem. Ezért is tudjuk értékelni az igényes játszótereket."
 
Szám Kati
 
Teljes cikk a Képmás júniusi számában.
 
 Forrás: Képmás Családmagazin Online


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43