Kezdőlap » Hírek » Figyeljünk a kidobott élelmiszerekre! | |||||||
2015.06.05.
Figyeljünk a kidobott élelmiszerekre!
Esélyt az ételnek! címmel az élelmiszerek pazarlására figyelmeztető akciót szervezett a Magyar Élelmiszerbank, mely számos civil szervezettel - köztük a Máltai Szeretetszolgálattal - közösen ötezer adag ételt főzött olyan nyersanyagokból, amelyek a mindennapok során szemétbe kerülnek. Az ételek egy részét a Szeretetszolgálat Távíró utcai hajléktalan ellátó intézményében szolgálták fel.
Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki, amelyből mindössze 2000 tonna kerül ismét élelmiszerként a rászorulók asztalára - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. Az egyesület elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy másik 12 szervezettel - kpöztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal - együtt megszervezték az Esélyt az ételnek napot, amelynek keretében 5000 adag ételt osztanak szét a rászorulók között a fővárosban és környékén. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szintén arról beszélt: mérsékelni kell az élelmiszer-pazarlást, mivel az nemcsak az elkészült élelmiszerek felhasználását csökkenti, hanem a rájuk fordított pénz is kárba vész. Cseh Balázs az MTI-nek elmondta: az egyesület évente mintegy 300 000 rászorulónak biztosít különböző élelmiszeradományokat, amelynek az elosztásában mintegy 220 civil szervezet működik közre. Feldman Zsolt az MTI-nek arról beszélt, hogy a múlt évben a szaktárca és az élelmiszerbank egyesület az Élelmiszer érték elnevezésű fórumot hozott létre az élelmiszerpazarlás és -veszteség csökkentésére. A fórum tevékenységével arra szeretnék felhívni az élelmiszer termelők és gyártók figyelmét, hogy jobb gyakorlatok alkalmazásával az élelmiszerelőállítás során keletkező veszteségek lényegesen csökkenthetők. Most ugyanis az országban keletkező élelmiszerveszteség kétharmada a feldolgozás során, 17 százaléka pedig a termelési folyamat különböző fázisaiban keletkezik. Ennek csökkentése a termelők és a feldolgozók érdeke is - mutatott rá a helyettes államtitkár. Dominika Jarosz, a Feeding the 5000 menedzsere az eseményen elmondta, az általa képviselt londoni székhelyű szervezet világszerte az élelmiszerpazarlás megszüntetéséért dolgozik. Örömét fejezte ki, hogy akciójukba bekapcsolódott Budapest is.
|
|
||||||
|