(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Kozma Imre atya karácsonyi üzenete
Hírek
2014.12.22.

Kozma Imre atya karácsonyi üzenete

Karácsonykor valamennyien kicsit ismét gyermekké válunk. Szükségünk is van az önfeledt gyermeklélekre ebben a rohanó, dübörgő világban, amikor talán úgy hisszük, hogy sok minden nagyon fontos. Ezen a szent éjszakán semmi sem fontos, csak a Kisded. A betlehemi jászolban a Szeretet fekszik a Kisded alakjában, s a miénk ez a Szeretet - írja mindannyiunknak címzett karácsonyi üzenetében Kozma Imre atya.
 

Karácsony Isten ajándéka

Azóta, hogy az ember kiűzte életéből a világosságot, történelméből az Istent, gondolataiból az igazságot és a szeretetet, azóta saját boldogságát hazugságokon s mások kizsákmányolásán keresztül akarja megvalósítani, s ezáltal csak növeli a sötétséget.
Sötétség a pesszimizmusunk, amikor erőfeszítéseink látszólagos haszontalansága, kezdeményezéseink sikertelensége, akaratunk bukdácsolása kérlelhetetlenül kiszívja szívünkből a reményt. Sötétség a gyűlöletünk, amely vérrel áztatja a földet és erősebbnek tűnik a szeretetnél, megbocsátásnál. Sötétség az igazságtalanságunk, amely szégyenletes faji, vallási, nembeli, társadalmi megkülönböztetésekhez vezet.
Jézus beleszületett ebbe a világba, azóta egyetlen éjszaka sem egészen fekete és kilátástalan többé. Karácsony éjjelén kigyulladt egy csillag, amely eligazít bennünket.
A betlehemi Kisded Isten világossága a mi sötétségünkben. Világosság mindazok szívében, akik befogadják.

Hétköznapi világban élünk. Hétköznap volt akkor is, amikor megszületett a Kisjézus. Voltak hatalmasok és uralkodók, akik zsarnokoskodtak népeik felett, tetszelegtek fölényükben, s éreztették hatalmukat. Voltak szegények milliószámra, alattvalók és néptömegek, akiknek egyetlen joga az engedelmesség és a kemény munka volt.
A világ megy a saját hétköznapi útján, de Isten is jön felénk a maga kegyelmi útján. Karácsony örömteli üzenete, hogy életutunk találkozott Isten útjával. Ez a találkozás a hétköznapokban támadt örömünnep, s szinte az egyetlen, amikor az emberiség többsége együtt ünnepel.

Karácsonykor Isten kicsinek és gyengének mutatkozott, gyermeknek, akitől nem félünk, hanem féltjük, mert szeretjük.
Karácsonykor valamennyien kicsit ismét gyermekké válunk. Szükségünk is van az önfeledt gyermeklélekre ebben a rohanó, dübörgő világban, amikor talán úgy hisszük, hogy sok minden nagyon fontos. Ezen a szent éjszakán semmi sem fontos, csak a Kisded. A betlehemi jászolban a Szeretet fekszik a Kisded alakjában, s a miénk ez a Szeretet.

Áldott, Szent Karácsonyt kívánok, sötétségben világosságot, hétköznapokban örömöt, gyűlölködés fölött győztes szeretetet.

Budapest, 2014 Karácsonyán


P. Kozma Imre OH
apostoli protonotárius
a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
alapító elnöke
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43