(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Kozma atyát ovációval fogadták Lipcsében
Hírek
2014.10.13.

Kozma atyát ovációval fogadták Lipcsében

Áder János köztársasági elnök és Kozma Imre atya beszéde váltotta ki a legnagyobb lelkesedést a német közönség soraiban csütörtök este Lipcsében. Az államfő és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a 25 évvel ezelőtti lipcsei tüntetések évfordulójának alkalmából tartott Fényünnepségen szólalt fel Németországban.
 

Áder János minden mondata után hatalmas tapsvihar tört ki a közönség soraiban Lipcsében. A köztársasági elnök mellett ott állt a Fényünnepség pódiumán Kozma Imre atya is, aki mélyen elérzékenyült a szeretetteljes és baráti fogadtatás közepette – számolt be az eseményről a köztévé híradója.

A közönség a fordítás után Áder János szinte minden mondatát megtapsolta. Kozma Imre atyát, aki 25 évvel ezelőtt 50 ezer keletnémet menekült ellátásáról gondoskodott, vastapssal köszöntötték.

A magyar államfő köszöntőjében felidézte Helmut Kohl volt német kancellár híres mondatát. „Sokszor és sokan idézték a Kohl kancellárnak tulajdonított mondatot, miszerint a berlini falból az első téglát a magyarok ütötték ki” – mondta Áder János.

Miután németre fordították a köztársasági elnök bevezetőjét, a közönség soraiban hosszasan tartó tapsvihar tört ki. Ezt követően Áder János bemutatta a mellette álló Kozma atyát: „itt áll mellettem Kozma atya, aki 25 évvel ezelőtt, három hónapon keresztül, közel 50 ezer keletnémet menekült ellátásáról gondoskodott”. A fordítás még be sem fejeződött, a német közönség hangos ujjongással és tapssal köszöntötte Kozma atyát.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke úgy fogalmazott, 25 évvel ezelőtt a magyarok vállalták a kockázatot és szélesre tárták nemcsak a kapujukat, hanem a szívüket is.

Lipcsében több tízezren vonultak fel csütörtök este kezükben gyertyával, a német történelem rendkívüli napjára emlékeztek. Ezen a napon 25 éve is tömegtüntetés volt az akkori NDK-s városban, ami az úgynevezett békés forradalom fordulópontját jelentette.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43