(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Európai felhívás a roma nemzeti ünnepen
Hírek
2014.04.08.

Európai felhívás a roma nemzeti ünnepen

Április 8-án a Roma Kulturális Világnapon a nyolc közép-kelet-európai zajló nemzetközi integrációs programban résztvevő állami és civil szervezetek állásfoglalást tettek közzé, melyet a Máltai Szeretetszolgálat is nyilvánosságra hoz a saját honlapján
 

A roma/cigány kisebbség a legnagyobb számú kisebbség Európában, körülbelül 10-12 millióan élnek itt. Évtizedek óta a társadalom peremén élnek gyanú, diszkrimináció, deportálás, rabszolgaság és népirtás árnyékában.

A világon a határok minél inkább eltörlődni látszanak, az előítéletek csökkentésére és a szabad élethez való jog előtérbe helyezésére annál nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk. Európában számos roma származású tanuló és tanár, orvos és ápoló, ügyvéd, mérnök, zenész és művész található.

Csupán etnikai származás alapján senki sem jó vagy rossz, sőt így vagy úgy, mindannyian részei vagyunk valamilyen kisebbségnek. Egy ország nem lehet sikeres, ha több százezer ember nem foglalkozik a társadalom fejlődésével.

Minden embernek egyformán joga van kihasználni lehetőségeit.
Mindenki képes hozzájárulni a közösségi értékekhez a jövőben. Senki sem lehet szabad, aki előítéletekkel vagy félelmekkel rendelkezik más etnikai származású, színű vagy vallású emberekkel szemben. Beszélgetések kezdeményezésével minél többet kell dolgoznunk azon, hogy az emberek kitörhessenek a saját maguk által épített börtönökből.

A PAIRS projekt célja a roma közösségekre irányuló hatékony jó gyakorlatok összegyűjtése a helyi politikai intézkedésekkel összefüggésben, Albániában, Bulgáriában, Magyarországon, Olaszországban és Romániában. Ha szeretné velünk megosztani véleményét, megtalál minket a Facebook-on vagy írjon a moravcsik.laszlo@maltai.hu e-mail címre vagy megköszönjük, ha megosztja ezt a szöveget.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
PAIRS  
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43