(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Énekes imádságra várják a híveket a zugligeti templomba
Hírek
2013.10.13.

Énekes imádságra várják a híveket a zugligeti templomba

Megemlékezés és imádság: 30 éve járt Roger testvér Magyarországon

Roger testvér, azaz Roger Schütz, az Ökumenikus Taizéi Közösség alapítója magyarországi látogatásának 30. évfordulóján, október 15-én este 19 órakor taizéi énekes imádságot és visszaemlékezést tartanak a Zugligeti Szent Család Templomban. A jubileum alkalmából Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője idézi fel a Roger testvérrel történt találkozást.
 

Harminc évvel ezelőtt, 1983. október 15-én járt Magyarországon Roger testvér, a taizéi közösség alapítója. A hatóságok szándéka ellenére, kalandosan érkezett meg. A hatóságok megtiltották, hogy a hívekkel való találkozás során beszéljen: amikor megérkezett a Zugligeti Szent Család Templomba, leült a templom szentélyében a földre, és nem szólt egy szót sem.  De csendes jelenléte is hatalmas tömeget vonzott, nem is fért be mindenki a templomba.

Roger Schütz a kiengesztelődés, az engedelmesség, a felekezetek közti béke és az Istennel való élő kapcsolat jelképeként szótlan jelenlétével is azt közvetítette: igen, jelen van az Isten. A Taizéi Testvérek 1962-től kezdve nagy körültekintéssel folyamatosan járták a Kelet- és Közép-európai országokat, hogy közel legyenek azokhoz, akik országaik határai közé szorultak.

„A családpasztorációs modellnek elterjedt a híre, külföldről illegális, félig legális módon egyre több egyházi ember és neves keresztény személyiség is ellátogatott Zugligetbe. Igyekeztünk nemzetközi tapasztalatokra is szert tenni. Egy esetben Nyugat-Európából több püspök vett részt rendezvényünkön, akik kíváncsiak voltak tevékenységünkre. Áldott emlékű Gaizler Gyula bácsi elvitte magával a sírba a megfélemlítések és fenyegetések rémületét, amelyeket elszenvedtünk azoktól (akik már szintén nem élnek), akik meg akarták akadályozni, hogy Roger testvér Magyarországra jöhessen. Még az utolsó órában is kaptam az elbátortalanító telefonokat. A feszültség csak akkor oldódott, amikor bekísérhettem a zugligeti templomba. Azt el kellett fogadnunk, hogy nyilvánosan nem szólhat hozzánk. Sajnálkozva gondoltam azokra, akik ezt ránk erőltették. Nem tudták, hogy a tanúk némán is beszélnek? A zugligeti templomot és a templom előtt teret hatalmas tömeg töltötte meg, Roger testvérrel igazi közösségbe forrtak ”- emlékezett Kozma Imre atya.

A svájci születésű Roger testvér által 1940-ben alapított nemzetközi ökumenikus szerzetesközösség nagy hatással volt és van a világra. Az elmúlt évtizedek alatt milliókat szólított meg a meditatív énekek és a közösség által közvetített lelkiség. Roger testvér rendelkezett azzal az adománnyal, hogy Isten szeretetét másoknak közvetítse, egész közösségét arra építette, hogy sok embernek adta át a bizonyosságot: Isten csak szeretni tud; Isten feltétel nélkül szeret.

Roger testvér tragikus halálát követően, a Taizéi közösség vezetője 2005. augusztusától a stuttgarti születésű Alois testvér. A közösség ma mintegy száz testvért számlál, katolikust és különböző protestáns felekezetűt egyaránt, akik több mint 30 különböző országból származnak. A Taizéi közösség már puszta létezésével is a kiengesztelődés jele a megosztott keresztények és az egymással szembenálló népek között.
Magyarország számos pontján szerveznek rendszeres taizéi imádságot, köztük a Zugligeti Szent Család Templomban is minden hónap első péntekjén este fél nyolckor van taizéi imaóra, amelyek mindenki számára nyitottak.

Az október 15-ei imádságra és visszaemlékezésre mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

A visszaemlékezés időpontja és helyszíne: 2013. október 15., kedd, 19 óra; Zugligeti Szent Család Templom (1125 Budapest, Szarvas Gábor út 52.) Az imaórák helye és időpontja megtalálható a http://www.taize.fr/hu_article649.html oldalon.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43