(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Távgyógyítással nem lehet segíteni
Hírek
2013.09.20.

Távgyógyítással nem lehet segíteni

Vecsei Miklós beszéde a gyerekszegénységről rendezett konferencián a Parlamentben

A gyerekszegénység, a társadalom perifériájára szorulás nem az egyes országok problémája, hanem általános európai ügy, ami a jobb módú államokat is érinti - mondta az emberi erőforrások minisztere a Parlamentben rendezett szakmai konferencián. A rendezvényen felszólalt Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is, akinek beszéde videófelvételünkön megekinthető.
 

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni a gyerekszegénységet, mert beszűkíti az érintettek világát, bizalmatlanná teszi a környezetet és a benne élőket egyaránt. A miniszter közölte: a gyerekszegénység szorosan összefügg a szülők iskolai végzettségével, társadalmi státuszával, az elégtelen lakhatási körülményekkel, a területi hátrányokkal és az etnikai hovatartozással is. Utóbbira utalva jelezte, hogy a cigány családok gyermekeit nagyobb arányban érinti a szegénység.
Arról is szólt, hogy a gyermekszegénység elleni küzdelem Magyarországon kormányokon átívelő program, még 2008-ban fogadta el az Országgyűlés. Hozzátette, szeretnék elérni azt is, hogy a célra szánt források, támogatások minél nagyobb arányban eljussanak az érintettekhez. Balog Zoltán közölte, az idén már 47 Biztos kezdet gyerekház működik, és terveik szerint 2015-re további 50 ilyen ház kapcsolódhat be a felzárkózási programba. A gyerekházakban a halmozottan hátrányos helyzetű kisgyerekek (jellemzően 5 éves korig) családjuk bevonásával kapnak segítséget a korai fejlesztésben.

Kovács Zoltán a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt mondta, mivel a gyermekszegénység összetett kérdés, ezért átfogó megoldásokat keresnek, amelyek vonatkoznak a gyerekházakon túl például a foglalkoztatás, így a munkahelyteremtés támogatására, a beruházások ösztönzésére a hátrányos helyzetű kistérségekben.

Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára is arra hívta fel a figyelmet, hogy a családok anyagi helyzete már a születéstől meghatározza a gyerekek fejlődését, ha ugyanis a szülők tudnak áldozni különböző tanfolyamokra, képzésekre, akkor a fiatalok élete egészen mást irányt vehet, mint a szegény, éhező a családok esetében. Cselekvés hiányában felerősödnek a társadalmi különbségek - tette hozzá.

Vecsei Miklós, a programban részt vevő Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke azt mondta, segíteni "távgyógyítással" nem lehet, majd utalva a Biztos Kezdet Gyerekház nevére úgy fogalmazott, hogy "jelenlét nélkül nincs kezdet". A gyermekéhezés leküzdésére indított programról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a 90 százalékos elérési eredmény nagyon jó, ugyanakkor tapasztalata szerint a legszegényebb falvak egy része el sem indult a pályázaton. (Vecsei Miklós előadása videón)

Csete György Eörs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója elmondta, eddig 23 kistérségben 15 ezer gyerek kapcsolódhatott be a gyerekház-programokba.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
2010.05.17.
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43