(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Sikeres volt a Szeretetszolgálat részvétele a Katolikus Társadalmi Napokon
Hírek
2013.09.20.

Sikeres volt a Szeretetszolgálat részvétele a Katolikus Társadalmi Napokon

Szeptember 20.-22. között rendezték meg a Nemzeti Múzeum kertjében a Katolikus Társadalmi Napok („Kattárs”) programsorozatot, amelyen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önálló standdal és számos érdekes programmal képviseltette magát. Nagy érdeklődés kísérte a Szeretetszolgálat eseményeit, a rendezvényen előadást tartott Vecsei Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.
 

Erdő Péter bíboros és Veres András szombathelyi megyés püspök köszöntőjével nyílt meg szeptember 20-án délután a három napon át programsorozat a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. A programot először rendezték meg Magyarországon.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sátránál számos érdekes program várta a látogatókat. Nagy sikere volt a máltai totónak, a bátrabbak kipróbálhatták a gólyalábon járást, a kicsik célbadobással tehették próbára ügyességüket, de volt arcfestés és kötélhúzás is. A programok lebonyolításában a Mobil Játszótér munkatársai is segítettek. Nagy érdeklődés kísérte Vecsei Miklósnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökének a rendezvényen tartott előadását is.

Erdő Péter köszöntőjében arról beszélt, hogy katolikus és társadalmi is a rendezvény, mert "Krisztus jó hírének és a belőle fakadó egyházi tanításnak az alapján, elsősorban a közösségi életre, a társadalom életére, benne a gazdasági, szociális, kommunikációs, kulturális kérdésekre" keresi a választ.
A bíboros kiemelkedő társadalmi problémának nevezte a demográfiai kérdést. Mint elmondta, sokan beszélnek túlnépesedésről, de a fejlettnek mondott, gazdag világ az elöregedéstől is szenved, a születések számának katasztrofális csökkenésétől.
Szerinte az emberiség működésének jelenlegi módja mintha közelítené természeti erőforrásainak határait. A társadalom közvetlenül szembesült a feldolgozhatatlanul bőséges információáradattal. Az interneten hozzáférhető virtuális világ bizonyos értelemben a valóság új szintjét alkotja.
Mint fogalmazott, sokszor nehezünkre esik látni, keresni, figyelni az egészet, mert elveszünk a részletek szédítő gazdagságában. De ha nem érezzük az egészet, akkor a felelősségünkre sem ébredünk rá, akkor foglyai maradunk a pillanatnak – tette hozzá.
A pápa 2016-ra bejelentett magyarországi látogatásáról szólva elmondta, hogy "szeretettel várjuk a Szentatyát, legyen ez új erőforrása és öröme a közösségnek".
Erdő Péter üdvözölte, hogy megegyezés született a Vatikán és Magyarország közötti 1997-es, a katolikus egyház magyarországi közszolgálati és hitéleti tevékenységének finanszírozásáról is szóló egyezmény kiegészítéséről.
Veres András köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy nyugat-európai mintára Magyarországon az idén rendezik meg először ezt a katolikus társadalmi napok eseménysorozatát, amelynek célja megmutatni, hogy a katolikus karitatív szervezetek milyen munkát végeznek országszerte. Mint elmondta, a szeretet ünnepét szeretnék átélni most, hiszen a szeretet az emberi együttélés feltétele.
Tarlós István főpolgármester képviseletében Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes köszöntötte a részvevőket. Mint elmondta, a fővárosi önkormányzat mindig kiemelten figyel az ehhez hasonló rendezvényekre, különösen most, amikor folyamatosan romlik a családalapítási kedv, a társadalom peremére szorulók pedig egyre kilátástalanabb helyzetben vannak.
Mádl Dalma, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete felszólalásában emlékeztetett arra, hogy az árvíz idején is ott voltak és segítettek, de ezt nem csak vészhelyzetben teszik. A Karitasz nem szóval, hanem tettekkel segít – tette hozzá.Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43