(magyar)   English   Deutsch   Támogatóink
 
Kezdőlap » Hírek » Végső búcsú Baittrok Lászlótól
Hírek
2013.03.27.

Végső búcsú Baittrok Lászlótól

A napokban vettek végső búcsút hozzátartozói, barátai, ismerősei és lovagtársai Baittrok Lászlótól, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének tagjától. Baittrok László a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a rászoruló emberek egyik legodaadóbb támogatója volt, gyűjtéseinek eredményeképpen több mint háromszáz kamion adományt juttatott el Ausztriából Magyarországra, illetve néhány esetben Erdélybe, Felvidékre, és Kárpátaljára. Az alábbiakban a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének nekrológja olvasható.
 

Baittrok László

nagykeresztes magisztrális lovag

1937 - 2013


Mély fájdalommal búcsúzunk Baittrok Lászlótól, aki 2013. március 10-én Tirolban váratlanul elhunyt.
Baittrok László 1937. március 25-én született Budapesten, a Vízivárosban, mint id. Baittrok László és Győry Nóra fia. Budapesti középiskolai tanulmányait az 1956-os forradalom megszakította. A Széna téri harcokban való fegyveres részvétele egész életének meghatározó eleme maradt. A forradalom leverése után Ausztriába kellett menekülnie, ahol 1958-ban a felső-ausztriai Kammer-am-Attersee-ben érettségizett.

Innsbruckban 1959-ben megkezdett orvosi tanulmányait 1964-ben megszakította, majd tanulmányait gyógyszerreferensi illetve gyógyszermenedzseri területen folytatta, és sikeres államvizsgával zárta le. E foglalkozását 1999-bekövetkezett nyugdíjazásáig űzte.

Szabad idejében – kihasználva munkája során szerzett kapcsolatait – kórházak, iskolák és öregek otthona számára gyűjtött adományokat, melyeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül juttatott el a rászorulókhoz. Összeállítása szerint 1989 és 2012 között közel 300 db 24-tonnás teherautónyi rakományt irányított Magyarországra és onnan részben tovább Erdélybe, Felvidékre és Kárpátaljára. Többek között 2300 kórházi ágyat, 6 komplett fogorvosi illetve orvosi rendelőt, 9 röntgen készüléket, 800 orvosi illetve ápolói ruhát, 400 tolókocsit, 500 iskolapadot asztallal, 2000 matracot, 1200 iskolai számítógépet, 100000 zsák ruhát és ágyneműt juttatott el a szükséget szenvedőknek.

Szenvedélyes magyarságával meghatározó személyisége volt az innsbrucki magyar egyesületi életnek, és sok magyar diákot személyesen is támogatott. A Máltai Lovagrendbe 1991-ben vették fel magisztrális lovagként, és 2011-ben lett nagykeresztes lovag. Lakóhelyén, az Innsbruck melletti Igls-ben, szorosan tartotta a kapcsolatot a Máltai Lovagrend és a Szeretetszolgálat ottani szervezeteivel, de rendszeresen tartózkodott Magyarországon is, ahol feleségével, Madeleine-nel együtt állandó részvevője volt a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége lelkigyakorlatainak és rendezvényeinek.

Érdemeinek elismeréseként a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem tiszteletbeli szenátora volt és a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa.

Gyászolja felesége, Morai Kozubowski Madeleine, az Osztrák Nagyperjelség Tiroli Delegációjának kegyelmi dámája, valamint fia József, családjával.

Baittrok László személyében egy példamutató lovagot vesztettünk el.

Áldott legyen emléke.
 Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó programok
Kapcsolódó intézmények
Kapcsolódó oldalak
Címkék
MMLSZ  
Főszámlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20005320 | Adószám: 19025702-2-43