Hírek
2008.04.04.

Új intézmény nyílt!

Részletek a "Foltmentes adomány" című gyűjtésről Fotók Sajtómegjelenések A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan személyeket foglalkoztató mosodája A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2008.
 
 Fotók Sajtómegjelenések
 
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat
hajléktalan személyeket
foglalkoztató mosodája
  
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2008. április 4-én – modellkísérleti jelleggel – hajléktalan személyeket foglalkoztató mosodát indított Budapesten. A modellkísérlet az évek óta fennálló igényeknek, a Szeretetszolgálat tenni akarásának, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság, a Hajléktalanokért Közalapítvány, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány nyújtotta segítségnek és a Reckitt Benckiser Kft. támogatásának szerencsés találkozása is egyben.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országosan mintegy 350 ponton áll a legrászorulóbbak segítségére. Munkatársai önkéntes és intézményes keretek között néhány helyszínen segíteni tudnak azoknak is, akik számára – egészségi állapotuk vagy anyagi helyzetük miatt – a mosás gondot okoz.
 
A Szeretetszolgálatnál a ruhagyűjtés és az ingyenes ruhaadományozás csaknem egyidős a Máltai Szeretetszolgálat magyarországi megalakulásával, tehát közel 20 éve folyik ilyen irányú karitatív tevékenység. 2007-ben közel 80 ezer személynek segítettek ruhaadománnyal, amelynek összértéke meghaladta a 265 millió forintot. A ruhaadományok tekintetében a társadalmi aktivitás mindig igen intenzív, így van ez most, a Máltaiak jelenleg is futó „Foltmentes adomány” elnevezésű akciója kapcsán is.
 
A hajléktalan személyeket foglalkoztató mosoda épületéhez a Máltaiak a Hajléktalanokért Közalapítvány pályázatán keresztül jutottak. A Hajléktalanokért Közalapítványnak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság bocsátotta rendelkezésére a használaton kívüli épületet. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) pályázati úton mintegy 26 millió 649 ezer forinttal támogatta a Máltaiak projektjét. A támogatás tartalmazza az épület megfelelő kialakítását, a professzionális gépekkel történő felszerelését és az ott dolgozók bérköltségét 1 évig. A Szeretetszolgálat továbbfoglalkoztatási kötelezettséget is vállalt, és mivel hosszú távon tervez a projekttel, az ehhez szükséges forrásokat maga teremti majd elő.
 
A modellkísérlet keretében, első körben, 10 hajléktalan személyt foglalkoztatnak. A foglalkoztatás elsődleges célja a munkaerő-piaci reintegráció segítése. A pályázati program 2007. októberében kezdődött és 2010. februárjában ér véget. Mintegy 50 jelentkezőből került kiválasztásra az a 10 alkalmazott, aki először egy rövid tréningen vett részt, majd ezt követően – már a mosodai munkája mellett, rendszeresen – egy mentor segítségével készül fel a munkavállaláshoz szükséges attitűdök elsajátítására.
 
A mosoda legnagyobb kapacitása megközelítőleg 100 kg ruha kitisztítása naponta. A Szeretetszolgálat elsősorban saját intézményei – szociális otthonok, idősotthonok stb. – ilyen irányú igényeinek tesz majd eleget, másodsorban a Máltaiakhoz beérkező ruhaadományokat tisztítja ki. A fennmaradó kapacitást szolgáltatásként ajánlják fel az azt megrendelő cégeknek.
 
A ruhákat mossák, szárítják, vasalják, illetve mángorolják. Utóbbi eljárást elsősorban ágyneműk, plédek esetében lehet alkalmazni. A nem mángorolható ruhadarabokat kézzel vasalják. Két kisebb és egy nagyobb kapacitású mosógépük és hozzá tartozó szárítógépeik vannak. A piacvezető német Miele gépek a legújabb technológiával rendelkeznek, amelyek megkönnyítik az ipari méreteket öltő mosoda üzemeltetését.
 
A Vanish márkatulajdonos Reckitt Benckiser Kft. éppen a legalkalmasabb időben ajánlotta fel segítségét. A cég mintegy 5 millió forinttal támogatja a mosodát, ezen felül különböző mosó- és tisztítószerek formájában is hozzájárul a mosoda üzemeltetéséhez. A Máltaiakkal közös akciójuk, a „Foltmentes adomány” során az ország 40 pontján gyűjtik a ruhaadományokat a rászorulóknak, amit szétválogatnak, majd kimosnak. A ruhák ezt követően a Magyar Máltai Szeretetszolgálat évek óta működő ruhaosztó szolgálatán keresztül kerülnek a rászorulókhoz országszerte.
 
A Máltaiak hosszabb távú célja a modellkísérlet multiplikálása.
PDF | nyomtatás | oldal teteje