Hírek
2012.10.16.

Ajándék szemüvegek a látás hónapjában is

Látás ajándékba: október a látás hónapja, a Máltai Szeretetszolgálat ilyenkor hagyományosan szemüvegeket készít hajléktalan embereknek. Ezúttal negyvenhét újabb szemüveg készült el, melyeket részben a Szeretetszolgálat által szervezett közmunka program résztvevői vehettek át, részben pedig a budai kerületekben élő hajléktalan emberek kaptak meg. Az adományt október 16-án dr. Szalai László, a máltai orvoscsoport vezetője adta át.

Évek óta tartó hagyomány, hogy a Látás Hónapjában a Máltai Szeretetszolgálat szemüveget készít hajléktalan embereknek. Ezt a kezdeményezést a karitatív szervezet három évvel ezelőtt kiterjesztette a magyarországi szegregátumokra, zárkózott életet folytató nyomortelepekre is, melyeket rendszeresen felkeres a Szeretetszolgálat Nemzetközi Missziós Önkéntes Orvoscsoportja.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a legszegényebb családok gyermekei akkor sem hordanak szemüveget, ha szükségük volna rá. A szemészeti szakvizsgálatok arra hívták fel a figyelmet, hogy az érintett gyerekek közül tízből kettőnél visszafordíthatatlan látáskárosodást eredményezett a szemüveg hiánya, nem egy gyereknek mindjárt öt dioptirás, vagy annál is erősebb szemüveget kellett csináltatni. A Máltai Szeretetszolgálat ennek ismeretében indította el a Látás ajándékba! akcióját, melynek során eddig csaknem 2500 szemüveget készíttetett rászoruló családok gyermekeinek, és nincstelen felnőtteknek.A gyerekek szemüvegeire gyűltek a felajánlások az idei jótékonysági borárverésen is.

Október 16-án a főváros budai oldalán élő hajléktalan emberek újabb csoportja vehette át szemüvegét. Az érintettek között van olyan ember, akinek 16 dioptriás szemüvegét egyedi eljárással kellett elkészíteni, mert ilyen erősségű lencséket nem gyártanak.
 

PDF | nyomtatás | oldal teteje