Hírek
2012.10.05.

Máltai kert

Emlékezés Devecseren

Devecser önkormányzata a vörösiszap-katasztrófa második évfordulóján közterületet nevezett el a Máltai Szeretetszolgálatról: az újjáépítésnél létrejött városrész központi tere a Máltai kert nevet kapta. Itt található többi között a felavatott ökumenikus kápolna és az új sportpálya is. A név kiválasztásával a város és a Szeretetszolgálat között kialakult együttműködésnek állít emléket az önkormányzat. A megemlékezésen beszédet mondott Győri-Dani Lajos a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke

A katasztrófa utáni második évben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat még tevékenyen részt vállalt az újjáépítés feladataiban, az új otthonokhoz felépített 19 melléképület közül az utolsót szeptemberben adták át. A tragikus események feldolgozását segítő pszichológuscsoport utolsó tagja pedig az elmúlt napokban fejezte be munkáját Devecserben.
A katasztrófát követően a Szeretetszolgálat 155 családot helyezett el albérletben átlagosan 10 hónapon át. Devecserben 220 máltai önkéntes és dolgozó segédkezett, egyes munkatársak az újrakezdés első évében szó szerint a településre költöztek. Az albérletben elhelyezett családok mellett további 37 család átmeneti elhelyezéséhez nyújtott anyagi támogatást a Máltai Szeretetszolgálat, az önkéntesek 11 otthont újítottak fel és több mint 50 lakást rendeztek be.
Az évforduló programjai Devecserben már szerdán elkezdődtek: három új tárlat nyílt a Rotary Házban, közöttük A katasztrófától napjainkig - devecseri újjászületés című emlékkiállítás. Kolontáron csütörtök délután fél egykor megszólalt a harang az áldozatok emlékére. A vörös iszappal elöntött és megsemmisült településrészen fáklyás felvonulással emlékeztek a katasztrófa áldozataira, minden egyes elbontott ház helyén egy-egy mécsest gyújtottak meg. "Nem ünnep ez Kolontár számára, hanem gyász, csendben emlékezünk a tragédiára" - mondta Tili Károly független polgármester.
 





PDF | nyomtatás | oldal teteje