Hírek
2011.06.08.

Csángóföldön az orvoscsoport

Csángók lakta településeken végezte soron következő egészségügyi szűrővizsgálatát a Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja. Az alábbiakban Szalai László csoportvezető képes beszámolóját adjuk közre.
További képekért
klikk
(6 kép)

Orvos csoportunk fél év múltán ismét a Szeret(et) völgyében járt: három, moldvai magyar csángók lakta településen, mintegy ötszáz gyermek és felnőtt egészségügyi szűrését végeztük.

A program elsősorban a magyarfalusi, trunki és somoskai emberek bizalmára és együttműködésére épült, sátorkórházunknak, vizsgálatainknak udvaraikban adtak teret. Az ötnapos munkánk eredményeit hamarosan továbbítjuk a helyi orvosoknak, remélve, hogy a kiszűrt betegek állapota valamelyest javulhat terápiás javaslataink figyelembe vételével. A romániai egészségügyi rendszer azonban igen sok buktatóval áll ebbéli reményeink előtt: a magas vizitdíjak, az itt élők szegénysége, a rossz közlekedési viszonyok sokszor ellehetetlenítik az ellátásukat.

Így számunkra is komoly kihívásokat tartogat még a csángó magyarok világa: Budapesten, ezer kilométerre tőlük, olyan, az EU- ban még ismeretlen, határokon átnyúló egészségmegőrző és prevenciós programokon törhetjük a fejünket, melyekkel a közeljövőben még hatékonyabb módszerekkel segíthetjük őket.
 

PDF | nyomtatás | oldal teteje