Hírek
2011.05.03.

A fogmosást is tanították

A Máltai Szeretetszolgálat önkéntes orvoscsoportja áprilisban általános egészségügyi szűrővizsgálatot végzett a pécsi Györgytelepen, ahol évek óta zajlik a Szeretetszolgálat Jelenlét programja. Miután a telepeken élő lakosság nagy része nem, vagy alig kerül kapcsolatba az egészségügyi intézményekkel, a missziós szűrővizsgálatoknak különösen nagy a jelentősége. A vizsgálati eredményeket dokumentálják, ezúttal fogászati jelentés készült el.
További képekért
klikk
(1 kép)

A vizsgálatok eredményeit Szalai László, a máltai orvoscsoport vezetője bocsátotta rendelkezésünkre. Az alábbiakban a tőle kapott jelentés szövege olvasható.

2011. április 9-én fogászati szűrővizsgálatot végeztünk a Pécs mellett található cigánytelepen. A háromszáz lakosból mindössze hetvenen vettek részt a szűrésen, többnyire gyermekek, a felnőttek zöme –valószinűleg az elhanyagolt szájhigéniájuk miatt- távol maradt.

A felmérés során megtudtuk, hogy a vizsgálatban részt vevők egyharmada egyáltalán nem mos fogat, a többiek –bevallásuk szerint- napi rendszerességgel mosnak, de valószinűleg nem megfelelően. Ennek következtében a foglepedék, fogkő szinte mindenkinél megtalálható, az életkor előrehaladtával egyre nagyobb mérvű, így a következményes elváltozások (fogínygyulladás, fogágygyulladás) is nagyon gyakoriak.

A szuvas, hiányzó és tömött fogak összegéből számolt érték (DMF index) is egyre nőtt az életkorral. Érdekes megfigyelés, hogy míg kisgyerek korban (0-6 év) nincs szignifikáns eltérés a fogat mosó, és nem mosó gyerekek DMF indexe között, addig az idősebb korcsoportokban ez egyre inkább megmutatkozik, jelezve, hogy a rendszeres és alapos fogmosásnak igencsak jelentős szerepe van a fogbetegségek megelőzésében.

A gyermekeket a vizsgálat végén megtanítottuk a helyes fogmosási technikára, mindenkit egy fogkefével és egy fogkrémmel ajándékoztunk meg, hogy otthon tovább fejleszthessék tudásukat.
 

PDF | nyomtatás | oldal teteje