Hírek
2011.05.01.

Félezer fogyatékos sportoló versenye

Nagyszabású máltai sportnap volt Győrben, mindenki sikerrel szerepelt

Félezernél is több mozgáskorlátozott, hallás- vagy látásfogyatékos, illetve értelmileg akadályozott versenyző indult a Győrben tizennegyedik alkalommal megrendezett Máltai Sportnapon. A megmérettetésre négy megyéből neveztek versenyzők, tizenkilenc intézmény hozta el felnőtt és gyermekkorú sportolóit, de egyéni jelentkezésre is lehetőség nyílt. A Máltai Sportnap ma már a magyarországi fogyatékos sportélet egyik meghatározó rendezvényének számít.
További képekért
klikk
(8 kép)

Az április 28-án és 29-én lebonyolított rendezvényen 520 versenyező indult. A nevezők asztaliteniszben, lengőtekében, kosárra dobásban, különféle sorversenyeken, úszásban, sakkban, és labdaügyességi versenyszámokban bizonyíthatták ügyességüket és kitartásukat. Sajátos versenyszámként aszfaltrajz készítésében is indulni lehetett. A legfiatalabb versenyző csupán hatéves volt, míg a legidősebb már elérte a hetvennyolcat. A versenyek lebonyolítását a Nádorvárosi Közoktatási Központ tanárai és diákjai segítették.

Az esemény jellegéből adódóan a résztvevők itt nem egymás ellen küzdöttek, hanem mindenki a saját mozgásterét meghatározó korlátoknak feszült neki, más sportversenyekkel ellentétben nem a tehetség és a rátermettség, hanem a kitartás és a szorgalom hozott eredményt. A verseny sajátossága, hogy minden induló sikerrel szerepelt (és erről oklevelet is kapott), vesztesek nem voltak, legfeljebb néhányan a többieknél ügyesebben teljesítettek. A Máltai Sportnap vándorserlegét ezúttal a móri Nagycsaládosok Egyesülete Bice-Bóca Klubjának csapata nyerte, míg a sorverseny kupáját a székesfehérvári Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon versenyzői vihették haza.

A sportnapot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékosok Napközi Otthona szervezte, a rendezvény lebonyolítását huszonnégy támogató segítette. A résztvevőket Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke, Győri-Dani Lajos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, Dr. Gönczöl László, a Fogyatékossággal Élők Győr-Moson-Sopron Megyei Sportszövetségének elnöke köszöntötte. Az ünnepélyes megnyitón fellépett az öttevényi Kavalkád tánccsoport és a Gondviselés Háza ülőtánc csoportja. A versenyek izgalmai után a résztvevők önfeledten énekelhettek és táncolhattak a győri Loyd Egylet Zenekar nagy sikerű koncertjén.

A 14. Máltai Sportnap résztvevői voltak: Fogyatékosok Napközi Otthona – Csorna, MMSZ Gondviselés Háza – Győr, MMSZ Fogyatékosok Nappali Intézménye – Komárom , MMSZ Csornai Támogató Szolgálat, Mozgáskorlátozottak Győri „Egyetértés” Sportegyesülete, Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona – Pásztori, Fogyatékos Gyermekek Otthona – Sopron, MMSZ Kapuvári Kistérségi Támogató Szolgálat, Fekete István Általános Iskola Konduktív Csoportja – Győr, Fogyatékossággal Élők Átmeneti és Napközi Otthona, Győr, Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézménye – Koroncó, Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon – Táplánypuszta, Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Intézmény „Esély” SE – Győr, Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon – Székesfehérvár, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Fogyatékkal Élők Napközi Otthona – Siófok, Nagycsaládok Egyesülete - Bice-Bóca klub, - Mór, Naposház Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona – Mosonmagyaróvár, Márton Lakóotthon, Nyúl, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza – Keszthely
 

PDF | nyomtatás | oldal teteje