Hírek
2015.09.19.

Köszönet negyedszázadnyi segítségért

Köszönettel tartozunk Bajorországnak és a Bajor Máltai Szeretetszolgálatnak az elmúlt negyedévszázados segítségéért - emelte ki Herczegh Anita, az államfő felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete csütörtök este Münchenben, a Danke Bayern! díszünnepségen.

Köszönettel tartozunk Bajorországnak és a Bajor Máltai Szeretetszolgálatnak az elmúlt negyedévszázados segítségéért - emelte ki Herczegh Anita, az államfő felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete csütörtök este Münchenben, a Danke Bayern! díszünnepségen.

    Herczegh Anita németül mondott köszöntőjében felidézte, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Németországban születhetett meg: 1988 decemberében itt jegyezték be civil szervezetként, mert az akkori Magyarországon erre nem volt mód.
    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az első pillanattól kezdve erről a vidékről, a bajor emberektől kapta a legtöbb támogatást és a legtöbb kézzel fogható segítséget. És a szolidaritás, a nagyvonalúság első cselekedeteit újabbak és újabbak követték - mutatott rá Herczegh Anita. Köszönetet mondott azért, hogy mindig ilyen erősek voltak, és "segítettek nekünk is erőssé válni."
    Mint mondta, hamar lehetőséget kaptak arra, hogy a jót jóval viszonozhassák, és 1989-ben kivegyék a maguk szerény részét a német újraegyesítésből, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából a nyugati testvéreikhez tartó kelet-németek tízezrei kaptak szállást, ételt és biztató jó szót Budapesten. Kitért arra is, hogy rá egy esztendőre, 1990-ben Magyarországon megtartották az első szabad választásokat, és Németország ismét eggyé lett.
    Azóta eltelt immáron egy negyedszázad. Az együttműködés megmaradt, és megannyi közösen viselt felelősségben, fontos feladatban termi a maga értékes gyümölcseit - fogalmazott az államfő felesége, aki hozzátette: a tartósnak bizonyuló, jó kapcsolatból számos közös program szerveződött.
    A Dankey Bayern díszünnepséggel a szervezők a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak és a Bajor Máltai Szeretetszolgálatnak a határnyitás óta tartó kiváló együttműködését ünnepelték meg, és egyúttal a magyar fél köszönetet mondott a német szervezetnek azért a sok segítségért, amit az elmúlt negyed évszázad során nyújtott. A rendezvény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke.
    A díszünnepségen a történelmi hagyományokra visszatekintő, több évszázados magyar-bajor kapcsolatokról, a határnyitásról és Németország újraegyesülésének 25. évfordulójáról is megemlékeztek a résztvevők.
    Megtekintették azt a kiállítást is, amelynek képei az 1989-es határnyitást és a keletnémet menekültek számára Budapesten létesített máltai menekülttábor eseményeit ábrázolják.
    A program a 2015-ös évre meghirdetett Német-Magyar Barátság Éve keretében valósult meg.

 

 

PDF | nyomtatás | oldal teteje