Hírek
2014.05.27.

Valósághű katasztrófavédelmi gyakorlat volt

Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak május 21-én a MOL Nyrt. Pécsi Bázistelepén, a feladatokból a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régiójának is jutott. A szimuláció életszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az előzetes lakossági tájékoztatás ellenére sokan valós balesetnek hitték a 6-os számú főúton megrendezett esetet.

Úgynevezett Külső Védelmi Terv gyakorlatra került sor 2014. május 21. délelőtt a MOL Nyrt. Pécsi Bázistelepén. A gyakorlaton  a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régiójának munkatársai is részt vettek. A szimuláció életszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy az előzetes lakossági tájékoztatás ellenére sokan valós balesetnek hitték a 6-os számú főúton megrendezett tömegbalesetet.

A MOL Nyrt. Pécsi Bázistelepe felső küszöbértékű üzemnek minősül az ott tárolt veszélyes anyagok mennyisége miatt. A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló kormányrendelet alapján háromévente teljes körű gyakorlatot kell szervezni annak érdekében, hogy a bázistelep környezetében élő lakosság mentését, az anyagi javak védelmét és az üzem működéséből adódó esetleges környezeti károkat minél hatékonyabban fel tudják számolni az érintettek. 

A gyakorlat komplexitását mutatja, hogy tizenöt szervezet vett részt a feladatok megoldásában. A szimulációban több diák is közreműködött. Az iskolásokat a Magyar Vöröskereszt munkatársai preparálták ki, sebekkel és sérülésekkel még életszerűbbé tették a balesetet. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is segítették a sérültek ellátását. A Pécsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megfelelőre értékelte a megrendezett Külső Védelmi Terv gyakorlatot.
 

PDF | nyomtatás | oldal teteje