2014. augusztus
 
Angela Merkel üzenete
  Augusztus 14-én, a Befogadás Napján, a keletnémet menekültek befogadásának 25. évfordulóján Angela Merkel német kancellár videóüzenetben mondott köszönetet Kozma Imre atyának és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. "Amikor mi, németek, ősszel a fal leomlásának 25. évfordulóját ünnepeljük, tudjuk jól: sok magyar bátorságára is szükség volt, akik egyengették az NDK-ból érkezett emberek szabadság felé, és a német egység felé vezető útját. Ezért mi, németek, teljes szívünkből hálásak voltunk és leszünk, a magyaroknak..."  - fogalmaztott a kancellár.  Tovább... A Befogadás Napján videóüzenetben köszöntötte a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot Fra Matthew Festing nagymester is.

A Befogadás Napja
 

Magyarország 1989-ben kiváltotta a világ csodálatát, a magyar népnek olyan vezetői voltak akkor, akiknek volt bátorságuk kockáztatni, és döntésük a menekülteknek az egyetlen reménysugarat jelentette - mondta Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke a Befogadás Napja rendezvénysorozat megnyitóján. A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint a csaknem ötvenezer keletnémet menekült befogadására emlékezve Kozma Imre úgy fogalmazott, azt ünnepeljük, hogy 1989-ben a zugligeti egyházközség tagjai az egyetlen lehetséges választ adták az eseményekre: a befogadást.Tovább... Képgaléria az eseményről


Százan voltak az idei máltai táborban
 

Mintegy száz résztvevő – kerekesszékes fiatal, fogyatékkal élő ember és segítő önkéntes – töltött egy hetet Szegeden a Magyar Máltai Szeretetszolgálat idei Mozgáskorlátozott táborában.A máltai mozgássérült táborok a fogyatékkal élő emberek elfogadását és minél teljesebb beilleszkedését segítik. Ide családtagjaik, állandó kísérőik nélkül érkeznek a kerekesszékes, vagy akár halmozottan sérült emberek, segítőik a feladatra felkészített fiatal önkéntesek. A közösen töltött egyhetes vakáció mindannyiuknak sokat jelent, a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat és megerősítést nyerhetnek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. Tovább... A magyarországi táborral csaknem egyidőben rendezték meg Hollandiában a Szuverén Máltai Lovagrend harmincegyedik nemzetközi mozgáskorlátozott táborát is.

Így segített a Szeretetszolgálat Obrenovacon
 

Augusztus végén zárult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerbiai helyszíni segítőakciója, melynek során az árvíz sújtotta Obrenovacban családi házak kiszárítását vállalták. Egyes házakból csak egy hónappal később húzódott vissza a víz. Minden elázott bent is, a falak pedig nehezen száradnak - ezen segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a nagybecskereki Caritas önkénteseivel együttműködve. További részletek... A boszniai Dobojból pedig egy máltai önkéntes naplójából idézünk, részletek itt...

 

Röviden
-Szeptember 1-jén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat iskoláiban is megkezdődött a 2014-2015-ös tanév. A Szeretetszolgálat négy oktatási intézményébe összesen 56 óvodás, 117 általános iskolás és 916 középiskolás tanuló jár. A máltai iskolákban és az óvodában 112 pedagógus és 32, a pedagógiai munkát segítő munkatárs dolgozik.
- Első alkalommal rendeztek meseterápiás művészeti élményprogramot a moldvai csángó gyerekeknek. A Derék Jankó Mesetábor a külföldön dolgozó szülők távollétében felcseperedő, nyelvi és kulturális elszigeteltségben élő csángó gyerekek számára szerveztek többnapos nyári programot máltai önkéntesek. További részletek...
- Máltai Ifjúsági Napokat rendezett a Szeretetszolgálat augusztus 7. és 10. között Tatán. A négynapos rendezvényen a mai társadalom égető problémáiról és szociális feszültségeiről, a hajléktalanságról, a fogyatékosságról és a katasztrófákról esett szó a fiatal korosztálynak címezve.
- Augusztus 1-jén a miskolci Mindszenti Temetőben hozzátartozói, barátai, munkatársai kísérték utolsó útjára Szekeres Gábort, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat váratlanul elhunyt, nyugalmazott régiótitkárát.
 

 


LETÖLTÉS PDF FORMÁTUMBAN