2009. július 29. – 1. évfolyam 7. szám 
 

Kedves Olvasó!

Küldje tovább a hírlevelet azoknak az ismerőseinek, barátainak, akikről úgy gondolja, hogy érdekelhetik a Máltai Szeretetszolgálatnál történtek, vagy küldje el azok e-mail címét, akik szívesen olvasnának munkánkról!
 

Fókuszban: "Összetartozunk" - Máltai Ifjúsági Tábor

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-magyarországi Régióközpontja július 2-8. között Miskolcon rendezte meg az "Összetartozunk" nemzetközi ifjúsági táborát.
Részletes élménybeszámoló olvasható itt a nagy sikerű találkozóról.
 

Szűrővizsgálat Kárpátalján

Missziós orvoscsoportunk 19 fős önkéntes csoportja Kárpátalján a 2001-es árvíz sújtotta térségben Mezővári és Sárosoroszi lakosai körében végzett el különböző szűrővizsgálatokat.
 
Az egészségfelmérő akcióra közel 500 lakos jelentkezett, akiket belgyógyász, kardiológus, gyermekgyógyász, bőrgyógyász, sebész szakorvosaink vizsgálatak meg. A vérnyomásmérést, vércukorszintmérést, EKG-vizsgálatot, szemnyomásmérést, szemfenékvizsgálatot és egyéb diagnosztikai vizsgálatot tartalmazó felmérés során számos olyan betegségre fény derült, amelyről a pácienseknek tudomásuk sem volt. A szakorvosok a vizsgálat eredményeit a helyi egészségügyi intézmény munkatársai számára is eljuttatták, akik ezt prevenciós és gyógyító munkájuk során hasznosíthatják.
Képek a szűrésről.
 

Nyaraltatás Kecskeméten

Két hetes tábort szerveztek határon túli magyar gyerekeknek Kecskeméten. A programot kecskeméti csoportunk több helyi szervezettel összefogva szervezte meg.
Video és bővebb beszámoló.

Folyamatos a vihar károsultjainak támogatása

7500 db palát és bontásból származó jó minőségű cserepet szállítottunk júliusban Nyírturára és Márokpapiba. Az önkormányzatokkal közösen kiválasztott rászoruló családok egy része már ki is javította a házát, mindkét településen folyamatosan dolgoznak a helyreállításon.
Bővebben...
 

Európai uniós programunk Monoron

2009-ben immáron ötödik éve, hogy civil kezdeményezésre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elindította Monoron a Tabán Integrációs Programot. A program szervesen illeszkedik a szolgálat modellprogramjai közé.
 
A monori romatelep a rendszerváltás óta egyre mélyebbre csúszott, a beavatkozás elkerülhetetlenné vált. A Tabán egy jellemzően fiatal felnőttek által lakott szegénytelep, ahol rengeteg gyermek él. A telepen csak minden hatodik háztartás rendelkezik vezetékes vízellátással, a többi a telep sarkán lévő egyetlen közkutat veszi igénybe. Elektromos áram felükben, vezetékes gáz kevesebb mint tíz százalékukban, csatorna még annyi helyen sincsen.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat – együttműködésben a monori és a kisebbségi önkormányzattal – a telep területén egy közösségi fürdőt működtet, amely kialakításában az Európai Unió pályázata nyújtott segítséget. A fürdőben, a város közmunkaprogramjának keretében öt alkalmazott dolgozik. Két mosógép egész napos szolgálatban áll, illetve a négy fürdőhelyiség és a két WC is a telepen élők tisztálkodási lehetőségeit biztosítja. Naponta átlagosan 130 fő veszi igénybe. Az uniós pénzből megépült komplexumhoz tartozik egy kosárlabda-pálya is, ahol a gyermekek és felnőttek egyaránt sportolhatnak.
Bővebben...  

A ruhaadományok sorsa

Szeptemberig tart a Vanish céggel közös ruhagyűjtő akciónk, amely a sajtó figyelmét is felkeltette. Az egyik internetes portál munkatársai utánanéztek, mi lesz a gyűjtött ruha sorsa Magyarországon. Ezt elolvashatják itt.

A határnyitás 20. évfordulója

2009. június 27-én Sólyom László köztársasági elnök meghívására állámfők érkeztek Magyarországra, hogy megünnepeljék a vasfüggöny átvágásának 20. évfordulóját. Köztük volt nagymesterünk, Fra'Matthew Festing is. Bővebben...
A határnyitásról itt olvashatják a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökének, Kozma Imre atyának gondolatait, továbbá Sólyom László megemlékezését.

Mentőszolgálatunk Bessenbachban

Egy évek óta tartó együttműködés keretében együtt dolgoztak önkéntes mentőink a Bessenbachban megrendezett MotoCross versenyen.
Bővebben... 
 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csángó Koordinációs Irodája

Csángó Koordinációs Irodánk 2002-ben a csángó magyarokat segítő magánszemélyek, szervezetek támogatására alakult. Információval látjuk el őket, összehangoljuk tevékenységüket.
 
Segítjük a Magyarországon tartózkodó csángókat is. Vannak közöttük, akik nyelvi nehézségekkel küzdenek, járatlanok a hivatali ügyintézésben. Segítséget nyújtunk egészségügyi, munkaügyi, idegenrendészeti és továbbtanulással kapcsolatos ügyeikben.
 
Az Iroda fontos feladata Csángóföld népi kultúrájának és örökségének népszerűsítése az anyaországban. Kiadunk egy CSÁNGÓ TÜKÖR című folyóiratot, amelyet csángó származású fiatalok szerkesztenek. 
  
 
Amennyiben valamelyik programunkat támogatni kívánja, megteheti ezt bankkártyája segítségével. Az internetes vásárlással teljesen megegyező módon lehetséges a tranzakció lebonyolítása.
 
 

Köszönettel fogadjuk észrevételét, javaslatait a hirlevel [kukac] maltai.hu e-mail címen.

 
 
 
 2009. | © Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

LETÖLTÉS PDF FORMÁTUMBAN