2009. május 21. – 1. évfolyam 5. szám 
 

Kedves Olvasó!

Küldje tovább a hírlevelet azoknak az ismerőseinek, barátainak, akikről úgy gondolja, hogy érdekelhetik a Máltai Szeretetszolgálatnál történtek, vagy küldje el azok e-mail címét, akik szívesen olvasnának munkánkról!
 

Kitüntetés

Évek óta Május 11-én rendezik meg Miskolc város napját. Ilyenkor Ünnepi Közgyűlésre kerül sor, ahol kitüntetik azokat, akik legtöbbet tettek a városért. Idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Csoportjának egyik alapító tagja, Papp Vilmosné a Benkő Sámuel Díjat vehette át. Grautlálunk!
 
 
Benkő Sámuel orvosdoktor, az első magyar tudományos kórboncnok 175 éve, 1825. április 25-én hunyt el Miskolcon. Az erdélyi Kisbaconban született 1743-ban. Német és holland egyetemeken tanult, Leidenben szerzett filozófiai doktori címet. Hazatérve a nagyszombati egyetem orvosi karán, majd Budán és Pesten folytatta tanulmányait. Borsod vármegye physicusává nevezték ki, s csaknem fél évszázadon át Miskolc városának főorvosa volt.
 

Fókuszban: a "Hitel-S" porgram

a banki hitelek miatt bajba jutott családok segítése

A tavaly októberben kirobbant válság újfajta problémákat vetett felszínre, és ezeket a problémákat nem tudják a jelenlegi szabályozói, szociális és piaci megoldások, szolgáltatók teljeskörűen kezelni. Az mostanra tisztán látszik, hogy hiányzik egy olyan támogató-segítő partner a lakosság számára, aki nem egy-egy ügyletet néz és igyekszik megoldani, hanem a család általános helyzetét tekinti át és ennek alapján próbál meg, egyrészt egy azonnali megoldást javasolni az akut problémára, másrészt visszasegíteni a családot egy kiegyensúlyozott gazdálkodáshoz. Ebből a megfontolásból indítottuk el a Hitel-S Programot.
 
 
Ez egy komplex program, melyben nemcsak pénzügyi tanácsot adunk, de gazdasági-szociális tanácsadást is folytatunk: hova forduljon a család, milyen támogatásokat vehetnek igénybe, hogyan keressen munkát a családfő. Sok lejárt tartozással küzdő családban van rendszeres bevétel, ennek ellenére elcsúsznak a fizetésekkel és nem tudják, hogy hogyan célszerű rendezni az összegyűlt hitel és/vagy közüzemi elmaradást. Nekik is igyekszünk pénzügyi, életviteli tanácsokat adni.
 
 

Hogyan működik a gyakorlatban a segítségnyújtás?

 
A kísérleti program részeként elsőként a Takarékbank, illetve konkrétan egyes, a TakarékPont hálózathoz tartozó hitelintézetek csatlakoztak. Partnereink a hátralékos ügyfeleknek szóló figyelmeztető levél mellé a Hitel-S program tájékoztatóját is elhelyezik. A program kezdeti szakaszában azokkal a családokkal vesszük fel a kapcsolatot, akik ezt a tájékoztatót a Takarékbank hálózatától megkapták.
Az az ügyfél, aki érdeklődik a program iránt, telefonon jelentkezik a Program központi számán. Ezt követően egy előre egyeztetett időpontban elmegyünk, és személyesen beszélgetünk el a család tagjaival. Felmérjük a család helyzetét, nem csak a tartozások szempontjából, de minden olyan szempontból, amely szükséges lehet ahhoz, hogy hosszú távú cselekvési programot dolgozhassunk ki: milyen családi körülmények, esetleges traumák okozták a helyzet kialakulását, van-e másik hitel, milyen kiadások és bevételek várhatóak a jövőben, kikre számíthat a rokonságból, satöbbi. Ennek fényében - megfelelő felhatalmazással, vagy az adósokkal együtt - visszamegyünk a pénzintézethez és megbeszéljük, hogy milyen teljesítésre, mikor számíthatnak az ügyfél részéről, illetve milyen módon lehetne elkerülni a szankcionálást. Ez a fajta bizalmi együttműködés nem áll meg ennél a pontnál, igyekszünk fenntartani a kapcsolatot az ügyféllel, hogy a vállalt programot teljesíteni tudják. Ehhez fontos hozzáadott értéket jelent az is, hogy a pénzügyi rendezés mellett tájékoztatjuk a családokat arról, hogy milyen szociális ellátásokra jogosultak, hogyan tudják azokat igénybe venni, kikre, milyen segítő szervezetekre számíthatnak, vagy milyen feléleszthető természetes támaszok lehetnek (pl. testvérek, nagycsalád). Eddig azt tapasztaltuk, hogy a tanácsainkat komolyan veszik és nekünk tett ígéreteket igyekeznek pontosan betartani.
 
Az eddigi esetek feldolgozása alapján már látszik, hogy országos kiterjesztésen is gondolkoznunk kell. A potenciális partnerek és támogatók megkeresését már elkezdtük.
 
Sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy e program keretében pénzbeni támogatást nyújtsunk.
 
A programmal kapcsolatos jövőbeli fejleményekről a honlapunkról tájékozódhatnak.
 

Cipő-csereakció

A Salamander cég a 20 éves Máltai Szeretetszolgálatot cipő csereakcióval segíti. 20 % árengedményt kapnak azok a vásárlók, akik május 19. és június 7. között a Salamander alábbi emblémával megjelölt boltjaiba beviszik régi, még használható lábbelijüket. Az ilymódon összegyűjtött cipőket a rászorulók között osztjuk szét.
A hajléktalan emberek számára jelent különösen nagy segítséget, ha megfelelő cipőt tudunk adni számukra.
 

Gumiabroncs adomány a Michelintől

 
Négymillió forint értékű gumiabroncsot kaptunk ajándékba a Michelin Hungária Kft-től, amelyet május 8-án a cég képviseletében Nagy Béla kommunikációs igazgató adott át ünnepélyesen Győri-Dani Lajosnak, a Szeretetszolgálat Közép-magyarországi régióvezetőjének.
 
Bővebben...
 

Akadálymentesítés Pécsett

 
Modell-értékű felújítási programot kezdtünk az egyik pécsi intézményünkben, ahol a hallássérültekre is gondoltunk.
Bővebben...
 

"Összetartozunk" ifjúsági tábor

 
2009-ben Észak-magyarországi Régiónk Miskolcon rendezi meg Erdély és Kárpátalja után a III. nemzetközi ifjúsági tábort, ahová öt országból hat helyszínről – Felvidék, Kárpátalja, Erdély Csángóföld, Délvidék és az anyország - elsősorban szociálisan rászoruló és magyarul tudó fiatalokat hívunk meg. Személyes kapcsolatépítő lehetőséget biztosítunk számukra, tartalmas szabaidős programokról gondoskodunk: megismerhetik Miskolc és környéke tájait, történelmét helyi önkéntes pedagógus-idegenvezető segítségével.
A tábor megszervezése érdekében a régió vezetői a délvidéki Nagybecskerekre látogattak, ahol fogada őket a nemrég kinevezett Német László SVD megyés püspök. Nagybecskerekről azok a diákok kaptak meghívást a nyári ifjúsági táborba, akik jó tanulmányi eredményt értek el.
 
 

Hamis lovagrendek

 
Az utóbbi időben a sajtóban megjelentek olyan hírek, amelyek a "Máltai Lovagrend" különböző jótékonysági tevékenységeiről számoltak be. Érdemes tudni arról, hogy több szervezet használja a "Máltai Lovagrend" elnevezést, de ezek közül csak a Szuverén Máltai Lovagrend rendelkezik nemzetközi elismertséggel, diplomáciai jogokkal, amelyet hazánk is elismer. A Külügyminisztérium honlapján ezzel kapcsolatban közelmény jelent meg.
 
 
 
 
Amennyiben valamelyik programunkat támogatni kívánja, megteheti ezt bankkártyája segítségével. Az internetes vásárlással teljesen megegyező módon lehetséges a tranzakció lebonyolítása.
 
 

Köszönettel fogadjuk észrevételét, javaslatait a hirlevel [kukac] maltai.hu e-mail címen.

 
 
 
 2009. | © Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

LETÖLTÉS PDF FORMÁTUMBAN